Ένα μικρό άθρο για τα φασόλια

Ένα μικρό άθρο για τα φασόλια


Λίγα λόγια για τα φασόλια

  1. Η ιστορία τους.

Διάφορες ποικιλίες φασολιών έχουν προέλθει απο διάφορες περιοχές σε όλο το κόσμο, απο την Αφρική έως την Νότια Αμερική. Η παλαιότερη ένδειξη καλλιέργειας φασολιών, πιστεύεται ότι έχει βρεθεί μέσα σε μια σπηιλά στις Περουβιανές Ανδείς.

Τα φασόλια αναπτύχθηκαν για πάνω απο 8000 χρόνια δίδοντας μια πολυτιμή πηγή τροφής στους ιθαγενείς πληθυσμούς των ανθρώπων. Στα αγγλικά ο αρχικός τύπος των φασολίων ονομάζεται (σημαίνει εκτός των άλλων και κοντάρι ή άξονας). Τα φασόλια αυτά απο τις νότιες περιοχές της Χιλής και της Αργεντινής ώς τις την βόρεια λίμνη Χουρόν αποτέλεσαν ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής των διαφόρων αγροτικών φυλών.

Τα θαμνώδη φασόλια είναι ένα νέο φαινόμενο στην καλλιέργεια των φασολιών. Έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται χωρίς την ανάγκη υποστήριξης και προήλθαν απο την κλασική ποικιλία των φασολιών μετά απο προσεκτική επιλογή. Αυτή η νέα κατηγορία των φασολιών εμφανίστηκε στην περιάδα της Οξάκα στο νότιο Μεξικό πριν 1000 χρόνια.

  1. Καλλιέργεια

Τα φασόλια μπορούν να καλλιεργιθύν στα περισσότερα εδάφη αλλά προτιμούν ένα ελαφρύ καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Φυτεύονται όταν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος του παγετού και το έδαφος έχει ζεσταθεί λίγο. Τα θαμνώδη φασόλια φυτεύονται στα 2.5 εκ. βάθος ( 1 ίντσα) και απο 5 ώς 7.5 εκατοστά μακριά (2-3 ίντσες). Συνήθως είναι πυκνά φυτά και καταλαμβάνουν λίγο χώρο στον κήπο. Τα θαμνώδη φασόλια είναι ιδανικά φυτά για να φυτευθούν μαζί με το σέλινο, αγγούρια, φράουλες και καλαμπόκι. Παρόλα αυτά δε πρέπει να φυτεύονται μαζί με μάραθο και κρεμμύδια.

Παρόμοιως με τα θαμνώδη φασόλια, τα απλά φασόλια χρειάζονται ζεστό έδαφος. Φυτεύονται 5 εκατοστά μακριά το ένα απο το άλλο (2 ίντσες) σε λοφάκια που στο κέντρο τους έχουν κοντάρια ή κοτσάνια καλαμποκιού. Σπέρνονται 4-6 φασόλια ανά λοφάκι. Επίσης μπορούν να φυτευτούν στην βάση ενός πλέγματοσ ή ενός φράχτη.

Για όλες τις ποικιλίες φασολιών, ο ζεστός ήλιος και η καλή κυκλοφορία του αέρα μεταξύ των φυτών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των φυτών και τον περιορισμό των ασθενειών. Καλό είναι να μην φυτεύονται φύρω απο ηλιοτρόπια. Και οι δύο τύποι φασολιώβλασταίνουν μέσα σε 3 έως 7 ημέρες όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται απο 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.