Το mulching ή στα ελληνικά "προστασία" και η σημασία του.

Το mulching ή στα ελληνικά "προστασία" και η σημασία του.


Αρκετά χρόνια πριν, σε μια πλαγία, φυτεύοντας μια μικρή καρυδιά με τον παππού μου παρατήρησα ότι όταν τελείωσε το φύτεμα του δένδρου μάζεψε ξερά χόρτα δίπλα από ένα χωράφι πάνω στον λάκκο που είχε τοποθετήσει την καρυδιά. Όταν τον ρώτησα γιατί το έκανε αυτό μου είπε ότι έτσι δεν εξατμίζεται το νερό του ποτίσματος εύκολα από το λάκκο. Αυτή είναι μια πολύ απλή εφαρμογή της τεχνικής της επικάλυψης.

Η τεχνική της επικάλυψης ή κατά το αγγλικό της όνομα είναι ιδιαίτερα απλή και αποτελείται από την εξάπλωση ενός λεπτού στρώματος από κάποιο υλικό πάνω στο έδαφος. Το υλικό αυτό μπορεί να είναι οργανικό ή ανόργανο. Έτσι μπορούμε να διαλέξουμε από μια τεράστια γκάμα υλικών όπως για παράδειγμα πλαστικό, κοπριά απαλλαγμένη από σπόρους ζιζανίων, , ροκανίδι, πέτρες, ξερά χόρτα κτλ. Το κάθε ένα από τα υλικά αυτά έχει διάφορα πλεονεκτήματα. Μερικά από αυτά είναι :

  • Προστατεύουν το έδαφος από την διάβρωση.
  • Μειώνουν την συμπίεση του εδάφους από " βαριές " βροχές.
  • Διατηρούν την υγρασία του εδάφους, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για συχνά ποτίσματα.
  • Διατηρούν μια ομοιογενή θερμοκρασία εδάφους.
  • Εμποδίζουν την ανάπτυξη ζιζανίων.
  • Προστασία των φυτών από τις χαμηλές θερμοκρασίες κατά την χειμερινή περίοδο.

Ανάλογα με την φύση του το κάθε υλικό έχει και μερικές άλλες ιδιότητες και χρησιμοποιείται στις αντίστοιχες εκμεταλλεύσεις που τις χρειάζονται. Έτσι για παράδειγμα το ροκανίδι, οι φλοιοί από δένδρα και το έχουν εκτός των άλλων και διακοσμητικό αποτέλεσμα οπότε χρησιμοποιούνται σε καλλωπιστικούς κήπους ενώ η κοπριά και το έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, βελτιώνουν το έδαφος όσον αφορά την δομή του, την γονιμότητα του και την υδατοϊκανότητα του, οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε λαχανόκηπους και σε παρτέρια. Κλασική είναι η χρήση του πλαστικού ως υλικό επικάλυψης σε θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες για τον έλεγχο των ζιζανίων καθώς και την διατήρηση της θερμοκρασίας του εδάφους στα αρχικά στάδια της καλλιέργειας.

Στην Μεσσαρά σήμερα αν και η μέθοδος χρησιμοποιείται αρκετά με την μορφή του πλαστικού φιλμ σε διάφορες καλλιέργειες, δεν χρησιμοποιείται με τις άλλες μορφές της. Έτσι αντί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος ελέγχου των ζιζανίων, γίνεται χημική καταπολέμηση ή καλλιέργεια με μηχανήματα με τα γνωστά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.